Je gaat op (backpack) reis, je hebt je bestemming gekozen en je weet hoelang je op reis gaat. Maar hoe nu verder? Er zijn talloze dingen waar je aan moet denken voordat je weggaat. Hieronder help ik jou met de belangrijkste voorbereidingen voor jouw grote reis.

Reisuitrusting

Dit is toch wel één van de belangrijkste voorbereiding of misschien wel dé belangrijkste voorbereiding tijdens jouw reis: je reisuitrusting. Met reisuitrusting bedoel ik een backpack, daypack en kleding. Niets is fijner dan een goede backpack die lekker zit. Je zult snel denken dat een grote backpack het handigst is, maar niets is minder waar. In een grote backpack kun je uiteraard meer meenemen maar dit betekent ook: dag in, dag uit, alles meezeulen op je rug. Het ligt er natuurlijk ook aan hoelang je op reis gaat en wat voor soort reis je gaat maken. Een backpack van 40-60 liter is al ruim voldoende. Zorg dus dat je alleen spullen meeneemt die je ook echt gebruikt en waar je wat aan hebt. Dit geldt ook voor kleding. Er elke dag bij lopen in de nieuwste outfits is leuk, maar of dit ook nodig is? Neem vooral luchtige, lichte kleding mee en zorg dat je kleding comfortabel is. Neem van alles maar 2 stuks mee, zo zorg je dat je backpack niet te zwaar wordt. Hier vind je de ideale paklijst en checklist voor jouw backpack.

Vaccinaties

Moet dat? Al die prikken en pillen? Mensen zijn snel geneigd te denken “Ach, mij gebeurt niets” of “Wat kan er nou gebeuren?”. Helaas kan er genoeg gebeuren. Je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen. Gelukkig kun je je tegenwoordig voor heel veel dingen inenten. Welke vaccinaties je nodig hebt, ligt aan de landen waar je heen gaat en wat je allemaal gaat doen. Zo zijn de prijzen van de inentingen ook verschillend en kun je tussen de €50 en de €200 kwijt zijn. Het kan ook zijn dat de vaccinaties zijn inbegrepen bij jouw zorg verzekering, check dit dus goed van tevoren om kosten te besparen.

Kosten
Consultkosten €19,95
DTP €23,95
Hepatitis A €49,95
Hepatitis B €39,95
Rabiës €69,95 (x3)
Malariapillen €50,00

Reisverzekering

Niets is vervelender dan op reis zijn en je backpack kwijt te raken, of dat de speciaal gekochte camera voor die ene reis gestolen wordt. Gelukkig is daar dan de verzekering. In veel gevallen is de reisverzekering niet nodig, maar je zult blij zijn dat je er één hebt afgesloten als dat wel het geval blijkt te zijn. Je hebt veel verschillende verzekeringen met verschillende opties. Ga je één keer per jaar een paar weken weg dan heb je aan de kortlopende reisverzekering al genoeg. Ga je meerder malen per jaar weg of voor langere periode dan kun je beter voor de doorlopende reisverzekering gaan. Kijk ook goed bij de verzekering hoeveel dagen je achter elkaar weg kunt. Zo heb je bij sommige doorlopende reisverzekeringen de voorwaarde dat je maar 60 dagen verzekerd achtereen weg mag. Je kan dan ook gaan voor de speciale backpack verzekering, die is nét iets duurder dan de normale maar je hebt wel de mogelijkheid om voor onbepaalde tijd weg te gaan.

Route

Waar wil je allemaal heen op reis? Kies je voor meerdere landen? Meerdere continenten? Of wil je 1 land helemaal uit z’n duimpje leren. Je hoeft niet alles van dag tot dag te plannen, maar bepaal wel van tevoren globaal waar je heen wilt en wat je wilt zien. Zo is het handig om bijvoorbeeld rekening te houden met bepaalde seizoenen in sommige landen. Als je naar een land wilt voor de bounty witte stranden en je komt aan in regen seizoen, dan baal je. Zoek ook voor jezelf uit of je bepaalde feestdagen in een land wilt meemaken. Bijvoorbeeld carnaval in Brazilië, het lichtfestival in Thailand of Dia de los Muertos in Mexico. Zonde als je net te laat bent voor een feestdag. Verder is het natuurlijk heerlijk om van dag tot dag te leven en op het moment te bepalen waar je heen gaat. Doe waar jij je goed bij voelt! 🙂

Visa

Je komt aan op het vliegveld, blijkt dat je niet mee kunt. Oeps, visum vergeten. Zorg dat je altijd goed van tevoren checkt of je een visum nodig hebt voor de landen waar je naar toe reist. Voor de meeste landen in Europa is het niet nodig om een visum te hebben. Naarmate je langer in het vliegtuig zit, moet je toch echt gaan denken aan een visum. Zo is het in Amerika en Australië heel moeilijk om aan een visum te komen, dit vereist veel aandacht en tijd. Reis je naar het geliefde Azië dan gaat dit al veel gemakkelijker. Ga je bijvoorbeeld naar Thailand, dan krijg je op het vliegveld een visum voor 30 dagen, dit heet een visum on arrival. Mocht je langer willen blijven dan kun je dit in Thailand ter plekke regelen. Als je per bus of trein naar één van de buurlanden reist dan kun je bij de grens een visum aanvragen. Ook dit is heel gemakkelijk.

Budget

Heel de wereld zien en alleen maar reizen, wie wilt dat nou niet? Helaas komt er bij reizen nog heel wat kijken, zo ook: geld. Reizen kost veel geld en tegelijkertijd kun je het ook zo goedkoop of zo duur mogelijk maken als je zelf wilt. Vooral de toeristische activiteiten zullen een aanslag zijn op je budget. Wat de totaalkosten per reis zijn, is natuurlijk verschillend per persoon. Ik kan je wel een kleine indicatie geven per persoon per dag voor elk werelddeel:

Regio Budget per persoon per dag
West Europa € 45 – 65
Oost Europa € 30 – 50
Azië € 20 – 40
Afrika € 60 – 80
Verenigde Staten € 50 – 70
Zuid Amerika € 25 – 45
Australië – Nieuw Zeeland € 55 – 75

Nu heb je een overzicht wat je per dag kwijt bent aan de dagelijkse kosten zoals eten, drinken en een slaapplaats. Maar daarnaast heb je natuurlijk ook de andere kosten die er nog bij komen zoals de vliegtickets en de hierboven genoemde punten: reisuitrusting, vaccinaties, reisverzekering en visa.

Vliegtickets: deze kosten zijn heel variabel en verschillen per land en periode.
Houd hierbij rekening met €500-1000 per ticket (dit is vanaf jouw thuisbasis, binnenlandse vluchten zijn uiteraard goedkoper).

Reisuitrusting: backpack, daypack, kleding
Deze kosten kun je zo duur maken als je zelf wilt, maar ga uit van minimaal €250 en maximaal €400. Dit ligt ook aan het type backpacker.

Vaccinaties: Voor de vaccinaties ben je altijd de consult kosten van ca. €20-25 kwijt.
Daarnaast betaal je per vaccinatie ongeveer €50. Deze kosten komen dus zo gemiddeld uit op €150-200 per persoon. Ook dit varieert per land.

Reisverzekering: Een reisverzekering heb je in verschillende vormen zoals hierboven al uitgelegd. Wij gaan hier uit van een basisverzekering + bagage die goed verzekerd is. Hiervoor ben je gemiddeld zo’n €10 per maand aan kwijt.

Visa: Ga je naar 1 land buiten Europa, dan hoef je de visumkosten maar één keer te betalen. Reis je naar meerdere landen tegelijk, dan betaal je vanzelfsprekend per land de visumkosten. Een visum kost je ongeveer zo’n €30/€50. Lees hier hoe veel jouw visum per land kost.

Zorg er ook altijd voor dat je wat extra geld overhoudt. Dit voor onverwachte kosten die op je pad komen.

Wat zijn jouw voorbereidingen voordat je op reis gaat?
Nog extra handige tips om je voor te bereiden?