Stedentrip Praag: reisgids

Als het gaat over een stedentrip in Europa dan zeg je natuurlijk als eerste: Praag. Deze stad is een van de populairste steden voor een stedentrip. Er is van alles te beleven in deze bruisende stad. Ga met je vrienden uit je dak in de grootste discotheek van Europa: Karlovy Lázně. Dwaal en ontdek in je eentje alle prachtige parken, musea en gebouwen. Of ga samen met je geliefde, deze stad is namelijk super romantisch!

Hoe kom je er?

Easy! Het fijne van Praag is dat je er heel goedkoop naartoe kunt vliegen. Vanaf Amsterdam gaan er dagelijks meerdere vluchten van verschillende airlines, maar ook vanaf Eindhoven of Rotterdam kun je rechtstreekse vluchten vinden. Vergelijk alle vliegtickets en zoek wat voor jou het beste uitkomt.

Beste reistijd

Je kunt Praag eigenlijk het hele jaar door bezoeken. Toch zou ik er voor kiezen om in de lente of in de herfst te gaan. In deze maanden is Praag op zijn mooist. Ook kun je er voor kiezen om in de winter te gaan, lekker knus en romantisch! In de zomer kan het er erg warm worden dus voor een stedentripje zou ik dit afraden.

Vervoer in Praag

Openbaar vervoer
Het openbaar vervoer van Praag is goed geregeld, ook is het super goedkoop. Je kunt er voor kiezen om een los ticket te kopen, deze kost je €1,20. Met dit kaartje kun je 90 minuten reizen met overstap. Je kunt er ook voor kiezen om een dagkaart te kopen, hiervoor betaal je €4,25 en kun je de hele dag reizen waar je ook naar toe wilt. Als je voor een stedentrip in Praag bent zou ik je aanraden om een 3 daags ticket te kopen. Deze kost je maar €12 en je kunt 3 dagen je gang gaan. Met alle hier bovengenoemde tickets kun je gebruik maken van zowel het metro netwerk als de bussen en trams

Taxi/Uber
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om met de taxi te gaan. Door heel Praag kun je taxi’s vinden die je overal naartoe brengen. Hoewel Tsjechië een vrij goedkoop land is, zijn de taxi’s relatief gezien wat duurder. Mocht je dan toch graag met de auto gaan, kies dan voor een Uber. Scheelt je weer wat geld, hiervan kun je nog een extra biertje nemen. 🙂

Fiets huren
Als je het mij vraagt is dit de leukste manier om een stad te ontdekken. Je kunt zelf kiezen waar je heen gaat en wat jij de moeite waard vindt om te stoppen. Ook ontdek je er andere plekken mee dan wanneer je er bij de bus stops uit gaat. In Praag kun je overal gemakkelijk een fiets huren. Tussen de €10 en €20 heb je al een fiets voor de hele dag.

Bezienswaardigheden

Petřín park en uitkijktoren
In Malá Strana, een van de oudste wijken van Praag, vind je de Petřín heuvel. Heerlijk als je even aan de drukte van de binnenstad wil ontsnappen en lekker een dagje wil relaxen. Op de heuvel staat de Petřín uitkijktoren, dit is een mini Eiffeltoren en vanuit hier kun je de stad bekijken.

Het Oude Stadsplein
Het Stadsplein is niet voor niets het drukst bezochtste plein van Praag. Er bevinden zich veel gezellige terrasjes en rondom het plein vindt je prachtige kleine straatjes waar je doorheen kunt dwalen. Het stadhuis, meerdere paleizen, de Sint-Nicolaaskerk en de klokkentoren trekken veel toeristen, wat niet onterecht is.

De Praagse Burcht
De Praagse Burcht is het grootste burchtcomplex ter wereld. Deze trekpleister mag je niet missen tijdens jouw stedentrip. Eigenlijk is het te groot om in een dag te bezoeken, dus neem er zeker ruim de tijd voor. Er zijn meerdere kerken, parken, paleizen, musea en tuinen te vinden. Als je er ’s avonds loopt waan je je in een sprookje.

Joodse wijk Josefov
Gelukkig is nu alles anders, maar eeuwenlang werden de Joden gediscrimineerd en gecentreerd in dit deel van de stad. Toch zijn er nog een aantal mooie gebouwen bewaard gebleven. Zo moet je echt een kijkje nemen bij de Joodse begraafplaats, synagogen en het Joods Museum. Verder zijn er veel winkeltjes en leuke barretjes in dit deel van de stad, een echte aanrader dus.

Karelsbrug
De Karelsbrug is een van de bekendste bezienswaardigheden van Praag. Deze ruim 500 meter lange brug verbindt het oude centrum en een van de oudste wijken: Malá Strana. De 30 beelden van heiligen en religieuze taferelen is wat de brug zo bijzonder maakt. De beste tijd om de brug te bekijken is bij zonsopgang, als het er nog niet zo druk is.

Sint-Vituskathedraal
Deze kathedraal, waaraan zo’n 500 jaar aan is gebouwd, is te vinden op de Hradčany heuvel. Doordat het zo lang duurde om de kathedraal te bouwen kun je er verschillende bouwstijlen in herkennen. Je kunt er voor €16 naar binnen, ik zou je aanraden om dit met een gids te doen. Zo kom je nog meer te weten over de prachtige geschiedenis.

Wenceslausplein
Aan het begin van de 20ste eeuw werd dit plein gerenoveerd. Door de bijzondere Art Nouveau gebouwen kun je dat er nog wel in terug zien. Vroeger werd deze 750 meter lange boulevard ingericht als paardenmarkt. Nu kun je een kijkje nemen in het Nationaal Museum of ’s avonds gezellig een drankje doen met de lokale bevolking.

Dansende Huis
Als je goed kijkt naar dit gebouw dan zie je er een dansend stel in terug. Het Dansende Huis draagt eigenlijk de naam Ginger en Fred, wat afgeleid is van de dansers Ginger Rogers en Fred Astaire. De inwoners van Praag waren helaas wat minder gecharmeerd van dit moderne gebouw. Het gebouw is nog redelijk nieuw en werd pas in 1996 opgeleverd.

Ben jij al eens in Praag geweest?! Wat vind jij het mooiste in Praag?

Dit vind je misschien ook leuk: