Het geliefde Azië staat bekend als the place to be voor backpackers. Thailand, Indonesië, Vietnam en ga zo maar door. Waar veel mensen niet aan denken bij Azië is aan het mooie Sri Lanka. Dit land heeft alles wat jij als backpacker zoekt. Een prachtige omgeving, mooie natuur, bijzondere tempels, talloze theeplantages, één van de mooiste treinrit van de wereld en niet te vergeten de bounty witte stranden.

Ik ben er geweest en wist niet dat dit land zoveel moois te bieden had. Onder de backpackers is het land nog niet heel bekend en misschien is dat wel wat het land zo bijzonder maakt. Toeristen zie je zelden en dus zeker de backpackers zijn ver te zoeken. Lokale mensen zijn allemaal super vriendelijk en toeristische plekjes? Die zal je niet snel vinden. Ga je naar Sri Lanka, dan raad ik je aan om minimaal 3-4 weken te gaan. Zo kun je ook alle mooie strandjes langs de kust meepakken en eventueel er voor kiezen om naar het noorden gaan. Zo kun je het land echt leren kennen. Helaas ben ik maar twee weken geweest, dus ook als je ”maar” twee weken hebt is het prima te doen. Een extra rede om terug te gaan! 🙂

Dag 1+2: Colombo – Waskaduwa

Na wat uurtjes vertraging eindelijk aangekomen in Colombo, de commerciële hoofdstad van Sri Lanka. Deze stad is niet heel bijzonder en heeft naast veel drukke straatjes met winkels niet veel te bieden. Ik ben daarom ook snel doorgereisd. Ik had wel de eerste nacht al een hotel geboekt, hier zat de transfer bij in. De volgende dag kwam ik, na een uurtje rijden, aan in Waskaduwa: de plek mijn volgende hostel. Het was begin van de avond dus veel tijd voor dingen te doen was er niet. Ik heb wat gedronken aan de bar en ben daarna uitgeput op bed neergeploft. Met een mega jetlag heb ik de tweede dag aan het zwembad gerelaxt, op tijd naar bed om de volgende de dag goed te beginnen.

Dag 3: Sigiriya

Vroeg opgestaan na een heerlijke nacht te hebben geslapen. Met een lekker Sri Lankaans ontbijtje in mijn buik ben ik vertrokken met de trein richting Sigiriya. Dit duurde iets langer dan gehoopt, ik heb uiteindelijk zo’n 6 uur in de trein gezeten. Eenmaal aangekomen in Sigiriya ben ik met de tuktuk naar Dambulla gereden. Daar heb ik de Gouden Tempel van Dambulla bezocht. De tempel was bijzonder om te zien en de natuur eromheen was prachtig. Honderden apen begroette me van alle kanten. Ik ben er in totaal maar een uurtje of twee geweest en daarna ben ik terug gegaan naar Sigiriya. Tijdens de ritjes naar de hostels/locaties kom je van alles geks tegen. Wilde olifanten midden op de weg, slingerende apen boven je hoofd. Heel gaaf!

Ik sliep die nacht in ‘’Heaven Homestay”, een liefdevolle fijne familie. Het lokale eten wat zij bereidde was heerlijk. Deze avond ben ik wederom vroeg gaan slapen. Dit omdat mijn deze nacht mijn wekker om 4.30 ging, om de “Leeuwenrots” te beklimmen en daar bovenop zonsopgang te bekijken. Deze klim en het uitzicht was zeker hét hoogtepunt van mijn reis in Sri Lanka.

Dag 4+5: Kandy

Door mijn bergklim was ik deze dag al vroeg uit de veren. 8 uur ’s ochtends en al een hele work-out verder. Onderweg naar Kandy, 4 uur met de trein. Eenmaal aangekomen op bestemming heb ik de leuke drukke straatjes van Kandy door gestruind. Midden op de dag heb ik de ‘’Dalada Maligawa Tempel” bezocht, ook wel “Temple of the Tooth” genoemd. Ondanks de regen heb ik mij prima vermaakt in de tempel, het was erg indrukwekkend. Ik heb ’s avonds nog wat gegeten in Kandy en wat later op de avond ben ik met een tuktuk naar ons hostel gebracht. David, de man van de tuktuk was zeer vriendelijk en heeft me de volgende dag vroeg opgehaald om heel de dag met me op pad te gaan. We begonnen bij de de grote Buddha en zijn vanuit daar naar “Royal Botanical Garden” verder gegaan. Dit was een enorme tuin met prachtig landschap en prachtige natuur, dit is zeker een bezoekje waard. Verder zijn we naar “Pinnawala” geweest, een olifanten weeshuis. Tussendoor hebben we verschillende stops gemaakt bij de adembenemende theeplantages. En dit alles voor maar 2.000 rupees, dit is omgerekend zo’n €11. Na deze drukke dag ben ik weer teruggegaan naar mijn hostel om de volgende dag naar Nuwara Eliya te gaan.

Dag 6: Nuwara Eliya

Vanuit Kandy ben ik ’s ochtends vertrokken met David, mijn persoonlijke tuktuk driver, naar Nuwara Eliya. Deze plek ligt hoger dan andere plekken in Sri Lanka en midden in de bergen. Hierdoor is het er dus best koud. Na 2 uurtjes in de tuktuk kwamen we in het kleine plaatsje aan. Nuwara Eliya is prachtig en opmerkelijk. Het lijkt alsof je in een heel ander land terecht bent gekomen. Ze hebben er prachtige theeplantages en watervallen, maar meer dan dat is er niet te doen. Ik ben hier dan ook maar 1 nachtje gebleven en heb er lekker gechild.

Dag 7+8: Ella

Deze ochtend werd ik uitgeslapen wakker. Eindelijk was het zover: de mooiste treinreis van Sri Lanka. De treinreis vanuit Nuwara Eliya naar Ella schijnt één van de mooiste treinreizen van de wereld te zijn. En dit kan ik zeker bevestigen. Ik heb er voor gekozen om derde klas te reizen, zodat ik op ging in de lokale bevolking en man, wat was deze treinreis ge-wel-dig! Zittend op de grond bij de deur, met mijn benen uit de trein. Lokale mensen die muziek maken en zingen en bij elke stop komen er locals om van alles te verkopen. Aan het einde van de middag kwam de trein aan in Ella, ik zou hier 2 nachten blijven maar hebben er uiteindelijk voor gekozen om na 1 nacht weer te vertrekken. Ella is een leuk klein plaatsje met veel leuke barretjes en cafeetjes, maar er is niet veel te doen.

Dag 9: Weligama

Vanuit Ella ben ik met de bus naar Mirissa vertrokken en vanuit Mirissa heb ik gelijk de bus naar Weligama gepakt. Hier heb ik alles rustig aan gedaan, strandwandelingen gemaakt ende prachtige natuur bekeken.

Dag 10-13:

Deze ochtend ben ik vroeg vertrokken naar Waskaduwa en dat heb ik geweten ook. 😉 Het bleek een nationale feestdag te zijn. We hebben over een stukje van 30 kilometer zo’n 8 uur gedaan. Platgedrukt door de honderden zwetende locals, die alsmaar vriendelijk bleven lachen. De bus werd voller en voller, de een na de andere slipper sneuvelde door de aanstormende mensen. Eenmaal opgelucht op het strand van Waskaduwa aangekomen, heb ik de laatste dagen genoten van de zon. Ik heb de heerlijke lokale restaurantjes op gezocht en met verschillende locals gekletst.

Ga jij in nog meer landen backpacken, lees dan hier mijn reisroutes voor onder andere:
Filipijnen, LaosThailand en Vietnam

Lees hier meer over de highlights van Sri Lanka