Kuching is niet alleen een prachtige stad, het is de hoofdstad van de deelstaat Sarawak en met 600.000 inwoners ook de grootste stad in Sarawak. De stad is één van de schoonste en meeste gezonde steden in heel Maleisië. Als je door de stad loopt zal het je snel opvallen dat de stad een liefhebber van katten is. Je kunt hier een kattenmuseum vinden en veel van de rotondes zijn versierd met kattenbeelden. Dat is niet zo gek ook. Kuching, ook wel Cat City genoemd, betekent namelijk ‘kat’. In deze Kuching mini reisgids lees je wat er allemaal te doen is.

Kuching

Hoe kom je er/hoeveel kost het
Kom je vanuit Maleisië, dan is de enige manier om Borneo te bezoeken per vliegtuig. Je kunt helaas niet met een ferry, maar een groot probleem is dit niet want vanuit Kuala Lumpur kun je al vanaf €15 naar Kuching vliegen. Ben je jouw reis begonnen in Kota Kinabalu dan kun je kiezen om per bus of per vliegtuig te gaan. Met het vliegtuig ben je zo’n anderhalf uur onderweg en dit kost je tussen de €20 en €50. Je kunt er ook voor kiezen om met de bus te gaan, echter is dit niet een hele verstandige manier. Je bent minimaal 21 uur onderweg en de prijs verschilt niet veel met het vliegen. Makkelijke keuze dus. 😉

Beste reistijd
Kuching heeft een tropisch regenwoud klimaat en hierdoor zijn er dagelijks hevige regenbuien. Door de regenbuien kan de lucht vaak vochtig aanvoelen en word de gevoelstemperatuur hoger, soms wel tot 40 graden Celsius. Het weer in Kuching is heel het jaar door ongeveer hetzelfde en daardoor kun je deze plek het hele jaar door bezoeken.

Bako National Park

Dit park staat waarschijnlijk bij veel mensen bovenaan op het lijstje van leukste attracties in Kuching. En dit is geheel terecht. Ik bezocht dit prachtige park en had de tijd van mijn leven. De naam zegt het al, Bako National Park is een national park. Niet zomaar een national park, je kunt hier in Bako de neusapen vinden! Deze apen zijn alleen nog te vinden op Borneo en dit is dus een indrukwekkende ervaring. Naast de neusapen vind je er nog tientallen andere wilde dieren.

Als je naar Bako gaat raad ik je aan om er te overnachten. Je kunt ook een dagtour doen, maar de laatste boot terug gaat al om 15.00uur. Zonde dus, voor nog geen €20 heb je er al een kamer. Ook zijn er verschillende wandelroutes en je hebt er routes bij van drie á vier uur. Het is dus wel leuk als je verschillende routes kunt doen in de tijd dat je er bent.

Hoe kom je er?
Vanuit Kuching kun je de lokale bus richting Bako National Park nemen. Je neemt bus nummer 1, dit kost je ongeveer 3,50 RM (dit is nog geen euro). De rit duurt ongeveer een uur en je word afgezet bij het beginpunt van het park. Hier koop je je tickets voor de entree en voor de boot. Let op! De laatste boot gaat al om 15.00, zorg dat je deze niet mist want dan kun je niet meer terug.

Hoeveel kost het?
De entree voor het park is 40 RM (ongeveer een tientje), als je blijft slapen hoef je logischerwijs maar één keer een ticket te kopen. Voor de boot betaal je ook 40 RM, dit is voor een retourtje. Voor de overnachting is het verschillend per kamer. Zo sliep ik één nacht in een lodge voor 100 RM omdat alles al vol was, maar je kunt ook in een hostel slapen voor 25 RM per persoon. Ik raad je wel aan om deze ver van te voren te boeken, aangezien het dus heel snel vol is.

Orang-oetans spotten – Semenggoh Forestry

Naast Bako National Park is er nog een veel bezochte attractie net buiten de stad Kuching, namelijk het Semmengoh Forestry. Naast de bijzondere neusapen die je alleen kunt vinden op Borneo, is er nog een aapsoort die je alleen op dit prachtige eiland kunt vinden. De orang-oetan. Semenggoh Forestry begon als een wildlife center waar verwaarloosde en/of gewonde dieren werden opgevangen. Later hebben ze dit veranderd en hebben ze besloten om het rehabilitatie center te verplaatsen. Ze hebben Semenggoh nooit gesloten, sterker nog ze merkte dat het een prachtige plek is die nooit verloren mocht gaan. Daarom is het nu een national park in plaats van een opvang. In de grote beschermde jungle van Semenggoh leven nu zo’n dertig orang-oetans.

Hoe kom je er
Mocht je het fijn vinden dat alles voor je geregeld word dan kun je op elke hoek van de straat een tour boeken. Ik zou dit echter niet aanraden, dit om twee redenen. De tour kost je zo’n €15 en hoewel dit al goedkoop is, kan het nog goedkoper als je op eigen houtje gaat. De andere en nog wel betere reden is dat als je met een tour gaat, je midden op de dag aankomt en dus al met tientallen andere mensen staat. Als je op eigen gelegenheid gaat dan kun je ’s ochtends vroeg vertrekken waardoor het nog niet zo druk is. Als je ervoor kiest om zelf te gaan dan kun je vanuit Kuching de lokale bus naar Semenggoh Forestry nemen. Een kaartje voor de bus kost nog géén euro. Ook kun je er voor kiezen om een taxi te nemen, dit kost je ongeveer 20 RM per taxi (€4,50).

Hoeveel kost het
Een entreeticket kost 10 RM (€2,20). Binnen kun je er voor kiezen om een gids te nemen, dit kost je zo’n 40 RM. Bij vertrek kun je ook nog een donatie doen maar dit is helemaal aan jezelf, ook kun je uiteraard zelf kiezen hoeveel je doneert.

Longhouse

Naast alle spannende national parken en wildlife heb je in de provincie Sarawak ook heel veel cultuur. Annah Rais is een van de bekendste longhouses en is onderdeel van deze prachtige cultuur. Op ongeveer 60 kilometer rijden van Kuching vind je het Anna Rais longhouse, de weg ernaar toe is prachtig! Aangekomen bij het longhouse kun je zien hoe de lokale mensen vroeger, en nu nog steeds leven.

Hoe kom je er
Helaas is er vanuit Kuching geen openbaar vervoer naar Annah Rais longhouse. Je kunt er voor kiezen om een tour te boeken, de prijs verschilt per tour. Een andere optie is om met een taxi te gaan, dit kost je ongeveer 100 RM. Zorg wel dat je van tevoren een prijs hebt afgesproken zodat je niet voor een verassing komt te staan.

Hoeveel kost het
Ik heb voor een tour gekozen zodat ik een gids had die mij van alles vertelde. Zonder gids is het een stuk minder interessant. Ik betaalde voor de tour 90 RM. Volgens mij betaal je entree als je met eigen vervoer gaat maar dit weet ik dus niet helemaal zeker. -excuus-

Ben jij wel eens in Kuching geweest? Wat was jouw favoriete attractie?