Thailand staat bekend als een goedkoop land voor backpackers en dat is het ook zeker. Maar wat kost 4 weken backpacken in Thailand nou eigenlijk? Ik heb hieronder een overzicht gemaakt zodat je precies weet aan welke kosten je moet denken. Ook geef ik je wat tips & tricks om kosten te besparen!

Let’s fly!

Voordat jouw avontuur kan beginnen, moet je natuurlijk eerst nog een ticket boeken. Je kunt ervoor kiezen om een enkeltje te boeken, deze zijn zo rond de €350-€450. Het voordeel hiervan is dat je niet tijdsgebonden bent. Je kunt er ook voor kiezen om gelijk een retourticket te boeken, deze zal zo rond de €600-€700 euro zijn. Iets goedkoper, maar wel met een vaste datum. Je kunt je ticket ook ruim van tevoren boeken, dit scheelt ook wat in de prijs. Zo had ik mijn ticket ruim 3 maanden van tevoren geboekt en had ik slechts voor slechts €320 een ticket naar Bangkok. Koopje dus!

Inentingen, is dat echt nodig? Ja, dat is zeker nodig.

Vaak denk je dat de inentingen overbodig zijn, echter kun je beter het zekere voor het onzekere nemen en er gewoon voor kiezen om goed genoeg ingeënt te zijn. Voor Thailand heb je verschillende inentingen nodig, ook ligt het eraan hoelang je blijft en wat je precies gaat doen.

Zo heb je de inentingen die worden aanbevolen ongeacht hoelang je in Thailand verblijft, dit zijn: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en een vaccinatie tegen hepatitis A. Ook heb je inentingen bij een langer verblijf, deze vaccinaties zijn: hepatitis B, rabiës (hondsdolheid) en in sommige gevallen tuberculose. Het beste wat je kunt doen, is voor vertrek goed informeren bij je huisarts. Neem ten alle tijden ook malariapillen mee!

Kosten
Consultkosten €19,95
DTP €23,95
Hepatitis A €49,95
Hepatitis B €39,95
Rabiës €69,95 (x3)
Malariapillen €50,00

Wat heb ik per dag uitgegeven?

Tijdens mijn reis heb ik elke dag in een dagboekje bijgehouden wat ik per dag uitgaf. Ik heb ze onder verdeeld in: overnachting, eten/drinken, vervoer en bezienswaardigheden/activiteiten. Ik zal jullie de details per dag besparen, maar laat in een overzichtje hieronder zien wat mijn kosten voor vier weken waren. Omdat ik wel samen met iemand heb gereisd, hebben we alle kosten samen gedaan. Ik zal in het overzicht de kosten voor twee personen laten zien. Denk er wel aan dat als je alleen reist het iets duurder kan zijn. Nog meer redenen om vrienden te maken dus! 😉

prijs o.b.v. twee personen
overnachtingen 7.490 THB
eten/drinken 14.435 THB
vervoer 7.996 THB
bezienswaardigheden/activiteiten 10.012 THB
totaal in thaise baht 39.933 THB
totaal in euro 1.079,30 euro

Dit betekent dat wij voor vier weken €539,60 per persoon kwijt waren. Dit is gemiddeld zo’n €19,27 per persoon per dag.

Tip: Voordat ik op reis ging, hebben ik voor mijzelf een dagbudget als doel gesteld. Mijn doel was €20-€25 per dag. Als je een doel stelt, is het gemakkelijker om je hieraan te houden. Wanneer je dit niet doet, ben je geneigd sneller geld uit te geven. Het is elke dag een sport om te proberen zo goedkoop mogelijk uit te zijn. Gelukt dus! 🙂

Gratis tips & tricks om geld te besparen

1. Samen reizen

Ik had het geluk dat ik al samen met iemand aan mijn reis begon. Ik heb gemerkt dat het veel voordeliger is om samen te reizen, dit merk je vooral aan de overnachtingen. Als je in hostels slaapt, betaal je vaak per persoon. Wij hebben het meest in guesthouses overnacht en daar betaal je per kamer. Dit is dus meestal goedkoper, omdat je het bedrag kunt delen door twee. Overigens is het ook nog is leuk om bij locals te slapen en te eten. Ook bij het vervoer is het voordeliger, zo betaal je voor een tuktukritje evenveel met zijn tweeën of drieën als dat je alleen betaalt. En zeg nou zelf, hoe meer zielen hoe meer vreugd!

2. Streetfood

Vergeet de pizza’s, de burgers en de lekkere Franse frietjes. Ga de straat op om te eten. Vaak in de grote steden heb je night markets of walking streets en daar zul je je ogen uitkijken. Je zult er van alles vinden, van kippenpootjes tot varkensvlees tot noodlesoep. Maar ook in de wat kleinere dorpjes vind je genoeg kraampjes en karretjes op straat. Het is niet alleen super lekker, maar ook nog is spotgoedkoop.

3. Reis langzaam

In sommige gevallen is het niet mogelijk om langzaam te reizen. Als je aan tijd vast zit kan dit wat lastiger zijn, toch raad ik je aan om langzaam te reizen. Hiermee bespaar je veel kosten op bussen, taxi’s, treinen etc.. Ook is het leuk om de goedkope plekjes te ontdekken als je ergens wat langer bent. Soms kun je ook wat kortingen krijgen wanneer je langer dan 1 of 2 nachten ergens verblijft. En als je eenmaal naar een andere plek gaat, reis dan met de nachtbus/nachttrein. Dit scheelt je een overnachting en dus bespaar je geld!

4. Go local

Op elke hoek van de straat vind je wel een tuktuk of een taxi. Je bent snel geneigd te denken, ik ga wel met de tuktuk. Je laat de chauffeur zien waar je heen wilt en hup je stapt uit op jouw bestemming. Maar helaas, voor de tuktukritjes betaal je altijd té veel geld. Het is beter om naar een lokaal busstation te gaan en uit te zoeken welke bus of trein je kunt nemen. Voor dit geld kun je wel tientallen tuktukritjes maken! Eenmaal in de gammele bus of trein, is het ook nog eens een leuke ervaring om tussen alle locals te zitten.

Ik heb tijdens mijn reis veel geld bespaard op overnachtingen en eten/drinken. Daarentegen heb ik wel veel uitstapjes gemaakt en dingen bezocht. Dit is natuurlijk een persoonlijke keuze en hierbij kun je zelf kiezen waar je geld op wilt besparen

Lees hier hoeveel 3 weken backpacken in Maleisië kost 

Hoeveel geld geef jij gemiddeld uit per dag tijdens het backpacken? Welke tips & tricks gebruik jij om zo goedkoop mogelijk te reizen?