Sri Lanka, wat heeft dit mooie land allemaal te bieden? Of beter gezegd, wat niet? Het land heeft een goed klimaat, mooie stranden, bijzondere cultuur, vriendelijke mensen en voor de backpackers onder ons, het is er ook nog eens super goedkoop. Wat te doen in Sri Lanka? Hieronder vind je de 6 highlights die je niet mag missen!

Pidurangala Rock in Sigiriya

Je zoekt wat over jouw reis naar Sri Lanka op het internet, je kijkt wat in boeken, je luistert naar verhalen van mensen en dan kan het je niet ontgaan zijn dat één van de highlights van Sri Lanka de Sigiriya Rock is. Deze rots, ook wel de Leeuwenrots genoemd, is bijna 200 meter hoog. En het klopt, deze rots is een super ervaring. Maaaar, een misschien nog wel mooier hoogtepunt is de Pidurangala Rock, het zusje van de Leeuwenrots, hierboven heb je uitzicht op de Leeuwenrots. 

Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht op de Sigiriya Rock (vooral bij zonsondergang, aanrader dus!), de klim is avontuurlijker en tussendoor kom je prachtige muurschilderingen tegen. Ook is de kans groot dat je bijna alleen de top bereikt, in tegenstelling tot de massa’s toeristen die de Sigiriya Rock beklimmen. En niet geheel onbelangrijk: de prijs. Waar je zo’n 30 dollar entree per persoon betaalt voor de Sigiriya Rock, is de prijs van de Pidurangala Rock 500 roepies, ongeveer 3 euro per persoon dus.

Treinreis Kandy – Ella

Waar je normaal niet heel vrolijk wordt van zeven uur zitten in een trein, is dit toch echt de moeite waard. Eén van de mooiste treinreizen van de wereld, de treinreis van Kandy naar Ella. Je kunt deze treinreis in één keer maken of met een tussenstop in Nuwara-Eliya, een prachtig klein dorpje boven in de bergen. Ik raad je aan om een derde klas ticket te kopen, dit niet alleen omdat het geld scheelt, maar ook omdat het de mooiste ervaring is. Zittend in de ingang met je beentjes naar buiten, komen bij elke stop een aantal locals binnen om eten of lootjes te verkopen. Er spelen mensen met muziek en de één na de ander begint te dansen. Heel uniek dus! Je rijdt langs het adembenemende landschap en de vele theeplantages. Deze treinreis is voor mij één van de grote hoogte punten van Sri Lanka en zeker niet te missen.

Gouden Tempel van Dambulla

Deze tempel ligt in het plaatsje Dambulla, en wordt de Dambulla Cave Temple genoemd. Dit gigantische beeld staat sinds 1991 op de UNESCO werelderfgoedlijst en naar mijn mening meer dan terecht. Er gaat al een hele beklimming aan vooraf om bovenaan te komen. De verschillende soorten apen springen je om de oren. Dit is de normaalste zaak van de wereld bij de tempel. Natuurlijk komen de meeste mensen daar voor de tempel, maar de ondeugende apen trekken heel makkelijk de aandacht. Eenmaal aangekomen bovenaan, geniet je van een voortreffelijk uitzicht. De gouden tempel bestaat uit vijf grotten, namelijk: grot van de goddelijke koning, grot van de grote koningen, grote nieuwe klooster, west-klooster en tweede nieuwe klooster. Stuk voor stuk de moeite waard om op het gemak te bezichtigen.

Ravana Falls in Ella

Deze waterval is gelegen op ongeveer een kwartiertje rijden vanaf Ella. Er staan vele tuk tuks die je er maar al te graag heen willen brengen. Ook zijn er genoeg stadsbussen die er langs rijden. Eenmaal aangekomen, is de waterval echt een plaatje. Ik kwam hier aan in de vakantie van de lokale bevolking. Je zag één al vreugde op de gezichten van de mensen. Tassen vol toiletartikelen kwamen voorbij en stuk voor stuk kwamen de lokale mensen om zichzelf te wassen.

Temple of the tooth in Kandy

Wanneer je Sri Lanka intypt op google, verschijnt vrijwel direct deze tempel. Dit heeft natuurlijk gegronde redenen, voor de mensen uit Sri Lanka is dit de belangrijkste tempel. Bezoek deze tempel wanneer er een ceremonie plaatsvindt, maar heb wel respect voor de lokale bevolking. Zo heb ik me mateloos geërgerd aan de toeristen die vooraan wilden staan, wat ten koste ging van de gelovigen. Verder raad ik je een gids aan. Niet alleen om wat meer informatie te verkrijgen, maar ook omdat het best onoverzichtelijk is. Het is zoveel dat je al snel als een kip zonder kop gaat lopen en misschien wel de bijzonderste dingen vergeet te zien. Je kunt wat bloemen kopen en neerleggen bij het Buddha beeld, dit zie je vooral veel lokale mensen doen. Ook kun je een kaarsje branden ter nagedachtenis aan een dierbare.

Royal Botanical Gardens

Deze fascinerende tuin is te bewonderen in Peradeniya, een plaatsje net buiten Kandy. De tuin is onderdeel van de overheid, hierdoor zijn ze ook wat strenger met het toelaten van toeristen. Je ziet overal golfkarrtetjes zich voortbewegen met een gids erin, die je snel de tuin laat zien. Echter raden wij dit niet aan. Neem lekker de tijd en laat deze inspirerende plek niet in vogelvlucht aan je voorbij gaan. De locals vinden de kassen opmerkelijk om te zien, al weten wij nog steeds niet waarom. Dit wordt voor ons meer als ‘normaal’ gezien. Want zeg nou eerlijk, wat zijn wij zonder kassen in Nederland?

Wat zijn jouw favoriete plekken in Sri Lanka?
Plannen om naar Sri Lanka te gaan? Lees hier mijn Route!