Budget backpacken in Maleisië: 3 weken op pad

Maleisië: de perfectie combinatie van natuur, cultuur, relaxen en avontuur. Voordat ik een half jaar ging backpacken in Zuidoost Azië heb ik veel research gedaan op gebied van budget. Ik vroeg mij af wat het gemiddelde dag budget was voor de landen in Azië. Al snel kwam ik uit op het feit dat Thailand, Indonesië, Vietnam en Laos de goedkoopste landen van Azië zijn. Daarentegen schenen Singapore, Filipijnen en Maleisië veel duurder te zijn. Met die gedachte begon ik mijn reis in Maleisië. Al snel bleek dat deze constatering voor mij niet op ging. Maleisië duur? Echt niet… Op de hoek van de straat kocht je een hele maaltijd voor nog geen euro, vier uurtjes in de bus voor een prikkie en ook de overnachtingen vielen reuze mee. Maar wat is dan het budget voor backpacken in Maleisië 3 weken? Ik hield elke dag netjes een dagboekje bij met de uitgave en dit deel ik graag met jullie.

Vluchten

Het goedkoopste en grootste vliegveld om op te vliegen is Kuala Lumpur. Je hebt natuurlijk nog een aantal andere vliegvelden in Maleisië, maar dit is niet aan te raden. Vanuit Schiphol gaan er dagelijks vluchten naar deze wereldstad. Als je je vlucht ver van tevoren boekt, kun je met een beetje geluk een retourtje tussen de €500,- en €750- vinden. Hoe langer je wacht, hoe duurder het wordt. Ook kun je er nog voor kiezen om een tussenstop te maken, in Dubai bijvoorbeeld. Dit kan je soms tot wel €100,- schelen, mooi meegenomen dus.

Slapen

De overnachtingen in Maleisië zijn zeer gemiddeld qua prijs. Zo sliep ik meestal in een guest house voor ongeveer een tientje samen met mijn travel buddy. Soms kozen we er voor om een goedkope tweepersoonskamer in een hotel te boeken, dan betaalden we bij elkaar zo’n €15,- per nacht . De andere keer kozen we voor een goedkoop hostel en waren we maar €4,- p.p. kwijt. Je kunt deze kostenpost natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt. Je hebt in Maleisië ook prachtige resorts inclusief ontbijt en een kamer op het strand, hiervoor betaal je al snel €100,- per nacht. Dit is een keuze die voor iedereen anders is, zelf geef ik niet heel veel om luxe als het gaat om een overnachting.

Eten en drinken

Maleisië is een paradijs als het gaat om eten. Het land staat bekend om de diversiteit van de vele invloeden van verschillende landen. Je kunt er bijvoorbeeld heerlijk Indisch, Maleisisch en Chinees eten. Je kunt op elke hoek van de straat wel een heerlijke maaltijd scoren. Het is niet alleen super lekker, maar ook nog eens spotgoedkoop.

Activiteiten

In Maleisië is genoeg te doen om je te kunnen vermaken zonder dat je daar te veel geld aan uit hoeft te geven. Naast deze activiteiten zijn er natuurlijk ook excursies die wat meer kosten. Je kunt hierin zelf de keuze maken welke betaalde tours/excursies je doet. Over het algemeen zijn deze prijzen niet heel hoog, voor zo’n €15,- tot €25,- kun je al een leuke dag hebben.

Overig

De overige kosten die je in het overzicht ziet zijn eigenlijk alle andere kosten zoals wassen, zonnebrand, souvenirs etc.

Totale kosten voor 3 weken backpacken

Je bent dit artikel natuurlijk niet voor niets gaan lezen. Wat was ik nou precies kwijt voor 3 weken backpacken in Maleisië? Ik heb voor jullie elke dag keurig bijgehouden wat mijn dag budget was. Dit heb ik onderverdeeld in verschillende categorieën. Het voordeel is dat wij samen waren en dat dit dus wat voordeliger was. Voor 22 dagen waren wij in totaal €865,85 kwijt. Dit komt neer op een dag budget van €19,60 per persoon per dag. Als ik dit vergelijk met mijn dag budget in andere landen in Zuidoost Azië kom ik tot de conclusie dat Maleisië dus zeker niet één van de duurste landen in Zuidoost Azië is.

Benieuwd wat mijn dag budget in Thailand is geweest? Ik geef je ook nog wat extra tips & tricks om goedkoop te reizen.

(gemiddeld) Totaal 2 personen Totaal per persoon per dag
Overnachting €254,50 €5,75
Eten/drinken €355,75 €8
Vervoer €143,80 €3,25
Activiteiten €82,50 €1,85
Overig €29,30 €0,75
Totaal €865,85 €19,60

Halfjaar backpacken & samen reizen

De hier bovengenoemde kosten zijn misschien niet helemaal reëel voor iemand die in zijn eentje drie weken van huis gaat om Maleisië te verkennen. Ik heb dit land in combinatie met nog vele anderen gedaan en hierdoor heb ik dus wel wat extra op het budget gelet. Ik ben in totaal zes maanden weggeweest en moest dus goed opletten waar ik mijn geld aan uitgaf. Dit zegt overigens niet dat ik geen leuke dingen en activiteiten heb gedaan, ik heb zeker genoten en alles gedaan wat ik wilde doen. Ook heb ik het geluk dat ik samen met mijn travel buddy gereisd heb, dit scheelt zeker in de portemonnee. Dus je nieuwe motto: let’s meet new people!

Wat was jouw dag budget tijdens je reis in Maleisië?
Vind jij Maleisië een duur land in vergelijking met andere landen?

Dit vind je misschien ook leuk: