Voorbereidingen

Je gaat op backpackreis, je hebt je bestemming gekozen en je weet hoelang je op reis gaat. Maar hoe nu verder? Er zijn talloze dingen waar je aan moet denken voordat je weggaat. Hieronder helpen wij jou met de belangrijkste voorbereidingen voor jouw grote reis.

Reisuitrusting

Dit is toch wel één van de belangrijkste dingen of misschien wel hét belangrijkste ding tijdens jouw reis: je reisuitrusting. Met reisuitrusting bedoelen we een backpack, daypack en kleding. Niets is fijner dan een goede backpack die lekker zit. Je zult snel denken dat een grote backpack het handigst is, maar niets is minder waar. In een grote backpack kun je uiteraard meer meenemen maar dit betekent ook: dag in, dag uit, alles meezeulen op je rug. Het ligt er natuurlijk ook aan hoelang je op reis gaat en wat voor soort reis je gaat maken. Een backpack van 40-60 liter is al ruim voldoende. Zorg dus dat je alleen spullen meeneemt die je ook echt gebruikt en waar je wat aan hebt. Dit geldt ook voor kleding. Er elke dag bij lopen in de nieuwste outfits is leuk, maar of dit ook nodig is? Neem vooral luchtige, lichte kleding mee en zorg dat je kleding comfortabel is. Neem van alles maar 2 stuks mee, zo zorg je dat je backpack niet te zwaar wordt. Hier vind je onze ‘ultieme backpack inpaklijst’.

Vaccinaties

Moet dat? Al die prikken en pillen? Mensen zijn snel geneigd te denken “Ach, mij gebeurt niets” of “Wat kan er nou gebeuren?”. Helaas kan er genoeg gebeuren. Je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen. Gelukkig kun je je tegenwoordig voor heel veel dingen inenten. Welke vaccinaties je nodig hebt, ligt aan de landen waar je heen gaat en wat je allemaal gaat doen. Zo zijn de prijzen van de inentingen ook verschillend en kun je tussen de €50 en de €200 kwijt zijn. Het kan ook zijn dat de vaccinaties zijn inbegrepen bij jouw zorgverzekering, check dit dus goed van te voren om kosten te besparen.

Reisverzekering

Niets is vervelender dan op reis zijn en je backpack kwijt te raken, of dat de speciaal gekochte camera voor die ene reis gestolen wordt. Gelukkig is daar dan de verzekering. In veel gevallen is de reisverzekering niet nodig, maar je zult blij zijn dat je er één hebt afgesloten als dat wel het geval blijkt te zijn. Je hebt veel verschillende verzekeringen met verschillende opties. Ga je één keer per jaar een paar weken weg dan heb je aan de kortlopende reisverzekering al genoeg. Ga je meerder malen per jaar weg of voor langere periode dan kun je beter voor de doorlopende reisverzekering gaan. Kijk ook goed bij de verzekering hoeveel dagen je achter elkaar weg kunt. Zo heb je bij sommige doorlopende reisverzekeringen de voorwaarde dat je maar 60 dagen verzekerd achtereen weg mag. Je kan dan ook gaan voor de speciale backpack verzekering, die is nét iets duurder dan de normale maar je hebt wel de mogelijkheid om voor onbepaalde tijd weg te gaan.

Visa

Je komt aan op het vliegveld, blijkt dat je niet mee kunt. Oeps, visum vergeten. Zorg dat je altijd goed van tevoren checkt of je een visum nodig hebt voor de landen waar je naar toe reist. Voor de meeste landen in Europa is het niet nodig om een visum te hebben. Naarmate je langer in het vliegtuig zit, moet je toch echt gaan denken aan een visum. Zo is het in Amerika en Australië heel moeilijk om aan een visum te komen, dit vereist veel aandacht en tijd. Reis je naar het geliefde Azië dan gaat dit al veel gemakkelijker. Ga je bijvoorbeeld naar Thailand, dan krijg je op het vliegveld een visum voor 30 dagen, dit heet een visum on arrival. Mocht je langer willen blijven dan kun je dit in Thailand ter plekke regelen. Als je per bus of trein naar één van de buurlanden reist dan kun je bij de grens een visum aanvragen. Ook dit is heel gemakkelijk.

Budget

Heel de wereld zien en alleen maar reizen, wie wilt dat nou niet? Helaas komt er bij reizen nog heel wat kijken, zo ook: geld. Reizen kost veel geld en tegelijkertijd kun je het ook zo goedkoop of zo duur mogelijk maken als je zelf wilt. Vooral de toeristische activiteiten zullen een aanslag zijn op je budget. Wat de totaalkosten per reis zijn, is natuurlijk verschillend per persoon. We kunnen je wel een indicatie geven per persoon per dag voor elk werelddeel:

Regio Budget per persoon per dag
West Europa € 45 – 65
Oost Europa € 30 – 50
Azië € 20 – 40
Afrika € 60 – 80
Verenigde Staten € 50 – 70
Zuid Amerika € 25 – 45
Australië – Nieuw Zeeland € 55 – 75

Nu heb je een overzicht wat je per dag kwijt bent aan de dagelijkse kosten zoals eten, drinken en een slaapplaats. Maar daarnaast heb je natuurlijk ook de andere kosten die er nog bij komen zoals de vliegtickets en de hierboven genoemde punten: reisuitrusting, vaccinaties, reisverzekering en visa.

Vliegtickets: deze kosten zijn heel variabel en verschillen per land en periode.
Houd hierbij rekening met €500-1000 per ticket (dit is vanaf jouw thuisbasis, binnenlandse vluchten zijn uiteraard goedkoper).

Reisuitrusting: backpack, daypack, kleding
Deze kosten kun je zo duur maken als je zelf wilt, maar ga uit van minimaal €250 en maximaal €400. Dit ligt ook aan het type backpacker.

Vaccinaties: Voor de vaccinaties ben je altijd de consultkosten van ca. €20-25 kwijt.
Daarnaast betaal je per vaccinatie ongeveer €50. Deze kosten komen dus zo gemiddeld uit op €150-200 per persoon. Ook dit varieert per land.

Reisverzekering: Een reisverzekering heb je in verschillende vormen zoals hierboven al uitgelegd. Wij gaan hier uit van een basisverzekering + bagage die goed verzekerd is. Hiervoor ben je gemiddeld zo’n €10 per maand aan kwijt.

Visa: Ga je naar 1 land buiten Europa, dan hoef je de visumkosten maar één keer te betalen. Reis je naar meerdere landen tegelijk, dan betaal je per land de visumkosten van ca. €30.

Zorg er ook altijd voor dat je wat extra geld overhoudt. Dit voor onverwachte kosten die op je pad komen.

 

Hoe bereid jij je voor op jouw reis?

Dit vind je misschien ook leuk

1 reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.