Traveldiary: Vietnam week 13

Weekblog 13: Vietnam

Zondag 11 Februari, dag 85

We hadden de wekker al vroeg gezet voor zonsopgang. Dit konden we vanuit ons bed bekijken, maar hebben er toch voor gekozen om dit vanaf het strand te doen. De eerste vakantievierders namen al een duik in de warme zee om zo hun dag te beginnen. Na deze schitterende beelden hebben we heel de dag nog van ons resort genoten en een kleurtje opgedaan. Er is verder in Mui Ne niet heel veel te doen, behalve de rode en witte strandduinen. Deze staan morgen voor ons op de planning. Verder hebben de avond afgesloten in een local restaurant om een beetje de kosten te drukken van de vorige dag.

Overnachting Xuan Uyen Bungalows 220.000 dong
Eten/Drinken 428.000 dong
Totaal: 648.000 dong = €25,68

Maandag 12 Februari, dag 86

Na aardig wat uurtjes geslapen te hebben, huurden we rond 10:00 uur een scooter om naar de zandduinen te gaan. Ze lagen op ongeveer 28 kilometer buiten de stad Mui Ne. Onderweg kwamen we in een fuik van de politie terecht, Jesse reed weer maar ze waren goed gestemd. Ze vonden het al heel wat dat we een Internationaal rijbewijs hadden en dat die bijna in orde was. Bovendien was die van Melissa wel in orde en mochten we kosteloos doorrijden. Andere toeristen die werden aangehouden, hadden hier minder succes in. Er werden al snel boetes opgelegd van 1.000.000 dong, omgerekend zo’n 40 euro. Na het bekijken van de schitterende duinen reden we terug langs het vissersdorpje Phan Thiet. Daar stuitten we op een school met vrolijke kinderen die ons in de armen vlogen en de eerste woordjes Engels spraken. De leraren konden gebrekkig Engels en waren ook heel vriendelijk. We keken elkaar aan en dachten, misschien kunnen we hier wel wat voor de kinderen betekenen en de leraren wat Engels bijbrengen. De school heette: Le Loi school Phan Thiet. Na kort overleg mochten we vanaf 13 Februari de week afmaken met kinderen van de leeftijden negen tot twaalf jaar. We waren direct enthousiast en hadden er een goed gevoel bij. Rond 18:00 uur waren we weer terug in onze bungalow en hebben we een klein hapje gegeten. Niet al te laat zijn we gaan slapen om morgen met een kleine spanning de kids weer tegemoet te zien. Ook hebben we de scooter gelijk voor de hele week gehuurd, daarom zijn de kosten hier wat hoger.

Overnachting Xuan Uyen Bungalows 220.000 dong
Eten/Drinken 241.000 dong
Vervoer Scooter + benzine 600.000 dong
Totaal: 1.061.000 dong = €42,05

Dinsdag 13 februari t/m vrijdag 16 Februari, dag 87 t/m 90

Introductie

Wij hebben niet van tevoren specifiek voor deze school gekozen, omdat het niet officieel vast staat gelegd. Het kwam gewoon op ons pad, dit maakt het voor ons wel een stuk interessanter. Wanneer je via een organisatie gaat, zijn de kinderen al helemaal gewend geraakt om met Westerse mensen om te gaan. Dit was bij deze kinderen niet het geval. Alles was oprecht en puur. Er werd ons verteld dat er toevallig twee weken geleden een Amerikaans meisje zich ook aanbood, deze had een weekje meegedraaid. Verder wisten we gelijk dat we Engelse les wilden geven. Je krijgt hier zoveel voldoening van en er is het meeste behoefte aan.

Dagindeling:

Hoe zagen nu onze dagen eruit? Iedere ochtend rond 08:00 uur reden we op ons scootertje richting de school in het vissersdorpje Phan Thiet. De eerste les begon om 08:45 uur en eindigden 10:00 uur. Het werkt alleen allemaal net even iets anders hier, ze hebben niet zoveel met op tijd komen. Meestal begonnen we rond 09:00 uur, dan hadden we erg veel geluk. De tweede les begon om 10:15 tot 11:30 uur. Hierna volgden een middagpauze van twee uur. We gingen wat eten in het dopje en vaak namen we lekker een duik in de zee. Na het afkoelen werden de lessen hervat om 13:45 tot 15:00 uur en de laatste van de dag voor ons was 15:15 tot 16:30 uur. We hadden vier verschillende klassen per dag. Een gemiddelde klas bestond uit zo’n 25 mensen. Verder mochten we zelf de lessen invullen op onze eigen manier, we hoefden ons niet te houden aan een of ander lesmateriaal. Dit was bij ons vorige project wel het geval, daar moesten we hele lessen voorbereiden.

Ervaring:

We hebben er meer van genoten dan de vorige keer, je wordt iets vrijer gelaten en zo krijg je ook sneller een band met de kinderen. Verder sprak deze categorie qua leeftijd ons meer aan. De oudere kinderen willen dolgraag Engels leren en hebben hier alleen maar aandacht voor. Dit was de vorige keer niet het geval, toen hadden we vooral te maken met kinderen van vijf tot acht jaar. Deze kinderen hebben nog helemaal niet het besef om goed te willen leren, laat staan een vreemde taal. Verder was de afwisseling tussen werk en strand heerlijk, het brak toch even lekker de dag. We hebben er opnieuw zo van genoten, de kinderen geven je zo veel energie. Het was super!

Kosten vrijwilligersproject:

Hierboven hadden we al genoemd dat dit project net even iets anders was dan alle anderen. Daarom betaalden we gewoon ons eigen eten/drinken, overnachting en het vervoer ernaartoe. We mochten zelf aan het einde van de week een bedrag doneren, dit hadden we overlegd met de directie. We wilden alleen geld doneren in de vorm van een cheque. In deze landen weet je nooit helemaal of dat het geld goed terecht komt. Daarom hebben we voor een cheque van €250,- gekozen, waar alleen boeken of dergelijke van gekocht kunnen worden. Hieronder de normale kosten in de tabel:

Dinsdag 13 Februari:

Overnachting Xuan Uyen Bungalows 220.000 dong
Eten/Drinken 784.000 dong
Totaal: 1.004.000 dong = €39,79

Woensdag 14 Februari:

Overnachting Xuan Uyen Bungalows 220.000 dong
Eten/Drinken 480.000 dong
Totaal: 700.000 dong = €27,74

Donderdag 15 Februari:

Overnachting Xuan Uyen Bungalows 220.000 dong
Eten/Drinken 501.000 dong
Totaal: 721.000 dong = €28,57

Vrijdag 16 Februari:

Overnachting Xuan Uyen Bungalows 220.000 dong
Eten/Drinken 456.000 dong
Totaal: 676.000 dong = €26,79

Zaterdag 17 Februari, dag 91

Zo, even uitblussen na een gezellige en drukke week. We hebben de plannen op het strand doorgenomen voor het volgende avontuur. Wat zijn wij blij dat we niet aan een tijd gebonden zijn, dit scheelt ons een hoop geld in bijvoorbeeld het boeken van een vliegticket. Na een hele dag vergelijken, kwamen we op het volgende uit: de vlucht naar Kuala Lumpur op 27 Februari is het goedkoopst. (We hebben voor twee vliegtickets naar Kuala Lumpur €95,- inclusief bagage betaald.) We hebben nog wel een tijdje getwijfeld omdat het pas over 10 dagen is, maar dan moeten we maar wat langer op het strand blijven. -Wat een straf- Dinsdag 27 Februari vliegen wij naar Kuala Lumpur, Maleisië!

Overnachting Xuan Uyen Bungalows 220.000 dong
Eten/Drinken  456.000 dong
Totaal:  676.000 dong = €26,79

We hadden deze week goed en slecht nieuws. Het goede was dat we terplekke deze kinderen mochten helpen met een woordje Engels. Het slechte nieuws was dat ons laatste vrijwilligersproject in Ho Chi Minh is afgeblazen. We hebben nog wel nagedacht over vrijwilligerswerk in Maleisië en Filipijnen, maar hier is het aanbod helaas te weinig voor. In overleg met Chris-Bernhard hebben we het laatste gedeelte gestort naar Stichting Emyland. Deze organisatie zet zich in voor kinderen in Mombassa (stad in Kenia). Als jullie geïnteresseerd zijn, hier kan je er wat meer over lezen: https://www.emyland.nl

 

Iets gemist? Hier vind je al onze weekblogs!

Dit vind je misschien ook leuk

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.