Traveldiary: Laos week 6 + VRIJWILLIGERSWERK

Weekblog 6: Laos + Vrijwilligerswerk

Zondag 24 December, dag 36

Deze ochtend hebben we een fiets gehuurd om richting de Blue Lagoon te fietsen. Er zijn er hier drie te vinden waarbij de dichtstbijzijnde acht kilometer van de stad lag. Deze hebben we daarom ook bezocht. Eenmaal aangekomen is het vooral een attractie van Japanners die in reddingsvesten rondzwemmen en van wat takken afspringen. We hebben hier een beetje zitten toekijken, maar vonden het na verwachting zeer tegenvallen. Zoals velen van jullie weten, zijn wij ook naar Azië gegaan om vrijwilligerswerk te doen. Morgen start ons eerste echte project en daarvoor slapen wij in een fairstay met de andere vrijwilligers en locals. Na een goed ontvangst, hebben we een rondleiding gehad door de stad en een evening school bijgewoond. Na wat korte instructies voor het lesgeven in Engels, zijn we vroeg gaan slapen.

Overnachting Fruit Friends
Eten/Drinken 324.000 kip
Vervoer fiets + tol 42.000 kip
Blue Lagoon 20.000 kip
Totaal: 386.000 kip = €37,70

Maandag 25 t/m vrijdag 29 December, dag 37 t/m 41

Introductie

There we go! Voor jullie in Nederland de dag van de cadeautjes, lekker eten, tijd met familie en vrienden, maar voor ons is het tijd voor het eerste echte vrijwilligersproject. We hebben voor de organisatie Laat Laos Leren gekozen. Dit hebben wij gedaan, omdat deze organisatie zich compleet richt op de educatie van de Laotiaanse kinderen en wij vinden dat dit ondermaats is. Deze organisatie staat hiervoor hoog aangeschreven. Verder hebben ze bouwprojecten lopen, dan moet je denken aan nieuwe toiletten in schoolgebouwen en zelfs hele nieuwe scholen in de toekomst. Mocht het je interesse hebben gewekt, neem dan een kijkje op de volgende site: www.beleeflaos.be

Dagindeling

Elke dag zag er precies hetzelfde uit. We hadden drie gezamenlijke maaltijden per dag: ontbijt 07:30, lunch 11:45 en avondeten 18:30 uur. Er werd een grote rieten tafel op de grond geplaatst waar we met iedereen omheen gingen zitten. Super gezellig, ook handig om alle ervaringen met elkaar te delen en zo blijft iedereen op de hoogte. Na het ontbijt pakten we onze fiets, op het prikbord stond aangegeven waar je die dag dan les moest geven. De lesuren zagen er als volgt uit: 08:00-09:30 uur en 10:00-11:30 uur. Daarna zag je alle kinderen naar huis vliegen om te genieten van twee uur pauze. Na het eten is er een les van 13:30-15:15 uur en de evening school is van 16:30 tot 17:30 uur. Laatstgenoemde is voor alle kinderen gratis te bezoeken en puur op eigen initiatief.
Na het avondmaal gingen we de lessen voorbereiden die de volgende dag op de planning stonden. Vrijdag aan het einde van de week (schoolweek in Laos loopt ook gewoon van maandag tot vrijdag) evalueren we alles en kijken we nog of er ruimte voor verbetering is.

Ervaring

Dit is eigenlijk moeilijk te beschrijven in woorden. Het is zielig dat er nog steeds heel veel kinderen zijn die geen kans krijgen om zich te ontwikkelen. Deze organisatie zet alles op alles om ieder kind een eerlijke kans te bieden. Bijna iedereen wil de taal leren en ze zijn zo enthousiast hierin. De lach op hen gezicht is het meer dan waard. Het lesgeven zelf is best lastig, omdat je geen tolk bij de hand hebt en de leraren op de scholen spreken geen woord Engels. Het is gelukkig allemaal basis Engels, dus met handen en voeten kom je er wel. We hadden dit echt voor geen goud willen missen, wat heeft dit project ons veel vreugde gebracht. Het zet je ook tot nadenken als je kijkt hoe vanzelfsprekend alles in Nederland is, dan zullen wij echt elke dag met diezelfde glimlach op moeten staan.

Kosten vrijwilligersproject

Overnachting Fruit Friends
Eten/Drinken 416.000
Totaal: 416.000 = €42,60

Deze kosten hebben wij naast de vrijwilligersbijdrage zelf nog uitgegeven. De vrijwilligersbijdrage is €180 per persoon, wij waren dus €360 euro kwijt. Dit is het geld meer dan waard!

Zaterdag 30 December, dag 42

We brachten de nacht door in de nachtbus richting de 4000 eilanden, een plekje in het uiterste Zuiden van Laos. De rit duurt maar liefst 22 uur, dus het was flink op de nagels bijten. Ook is het vervoer hier aanzienlijk duurder in vergelijking met Thailand. Na een vermoeiende tocht, hebben we het een eiland een beetje verkend en hebben we het niet te laat gemaakt. We hebben onze nachtrust wel verdiend, het slapen in de nachtbussen valt niet mee. De slaapplekken zelf zijn prima, maar de wegen zijn niet om over naar huis te schrijven.

Overnachting 80.000 kip
Eten/Drinken 180.000 kip
Vervoer 480.000 kip
Totaal: 740.000 kip €75,90

We zijn nu aan het genieten op de 4000 Islands in Laos. Ons volgende vrijwilligersproject zal in Vietnam, onze volgende bestemming, zijn. We hopen dat jullie er dan weer bij zijn. En voor nu, voor iedereen een gezond 2018!

 

Iets gemist? Hier vind je al onze weekblogs!

Dit vind je misschien ook leuk

1 reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.