Kanchanaburi is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en ligt zo’n 130 kilometer van Bangkok. Veel mensen zullen -waarschijnlijk- via Bangkok naar Chiang Mai reizen en missen dus dit geweldige plekje. Deze stad heeft een hoop te bieden en neemt een hoop historie met zich mee. Vooral als je graag wat leert over de Tweede Wereldoorlog is het een aanrader. Buiten dat zijn er nog genoeg andere dingen te doen:

Bridge over the river Kwai/Death Railway

De brug is een onderdeel van de Death Railway welke werd aangelegd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Voor de bouw werden geallieerde krijgsgevangenen ingezet en de bouw zelf duurde ongeveer een jaar. Tijdens dit jaar zijn er meer dan 90.000 gevangenen overleden, waaronder bijna 3.000 Nederlanders. De brug is na de bombardementen niet helemaal in zijn oude staat gebleven. Dit is te zien aan rechthoekige boogconstructies, in plaats van de originele ronde. Hedendaags rijden er nog steeds treinen over deze spoorweg. Ook is het mogelijk te voet de brug over te gaan. Wanneer de trein passeert, kun je schuilen in de inhammen van de rails.

War Cemetery

Deze begraafplaats is één van de erebegraafplaatsen voor de slachtoffers van de Death Railway. Buiten deze kent Thailand nog 2 andere erebegraafplaatsen voor deze slachtoffers. Er liggen resten van Australische, Britse en Nederlandse krijgsgevangenen. Hoeveel Nederlanders er precies liggen is niet bekend. Het is een prachtig onderhouden complex en het is een zeer indrukwekkend bezoek.

Jeath War Museum

Japan, Engeland, Australië, Thailand en Holland, de oorlogvoerende landen van de Tweede Wereldoorlog, afgekort ook wel: JEATH. Dit museum is een aandenken aan de overledenen tijdens het bouwen van de Death Railway. Er liggen allerlei attributen die men gebruikten in die tijd. Ook kun je er prachtige tekeningen, schilderijen en foto’s vinden. Het museum kost 40 baht per persoon, is dagelijks geopend van 8.30 tot 18.00 uur en is te vinden naast de Bridge over the river Kwai.

Fiets huren

Boven genoemde bezienswaardigheden zijn makkelijk per fiets te bereiken. In het centrum van Kanchanaburi kun je op elke hoek van de straat een fiets huren. Een goede prijs voor een fiets is 50 baht (€1,25) per dag. Spotgoedkoop dus! Een fiets huren is een leuke ervaring en zo kom je op plekjes die je lopend niet snel zou vinden. Fiets bijvoorbeeld is door de smalle straatjes en zie hoe de locals leven.

Scooter huren

Net buiten de stad Kanchanaburi is er in de provincie nog genoeg te doen. Je kunt alles bereiken met de bus of je kunt een taxi nemen, echter is het veel leuker om een scooter te huren. Je kunt voor 200/250 baht (€5/€6) per dag een scooter huren. Voor het drukke verkeer hoef je in Kanchanaburi niet bang te zijn, het zijn rustige wegen en alles is makkelijk te bereiken.

Erawan waterval

Op 65 kilometer afstand van de stad Kanchanaburi vind je de Erawan watervallen, deze staan bekend om de mooiste watervallen van Thailand. De bussen rijden om het uur heen en weer. Ook is het leuk om deze afstand per scooter af te leggen, omdat je door de prachtige bergachtige natuur rijdt. De waterval bestaat uit zeven verschillende niveaus. Per niveau wordt het beklimmen steeds moeilijker. Dit is te merken aan de drukte op niveau 1 t/m 3, daarna verdwijnt het aangelegen pad en wordt het een stuk rustiger. Het beklimmen naar de top is het dubbel en dwars waard. Hoe hoger je komt, hoe mooier de waterval wordt.

Hellfire Pass

De Hellfire Pass was een onderdeel van de Birma-spoorlijn, hierbij moesten de krijgsgevangenen door een bergketen hakken. Deze mensen maakten absurd lange dagen, met uitschieters van maar liefst 18 uur per dag. Hoe komt de Hellfire Pass aan zijn naam? Wanneer de krijgsgevangen weer eens ’s nachts door moesten werken, werden er fakkels aangestoken. De schaduwen van de Japanners en de krijgsgevangen leken op het vuur van de hel. Naast de Hellfire Pass vind je het Memorial museum. Hier zie je beelden van vroeger en zie je hoe alles in zijn werking ging.

Vind jij Kanchanaburi ook zo mooi?
Nog meer tips nodig voor Thailand?