Maleisië: de perfectie combinatie van natuur, cultuur, relaxen en avontuur. Voordat wij een half jaar gingen backpacken in Zuidoost Azië hebben we veel research gedaan op gebied van budget. We vroegen ons af wat het gemiddelde dag budget was voor de landen in Azië. Al snel kwamen we uit op het feit dat Thailand, Indonesië, Vietnam en Laos de goedkoopste landen van Azië zijn. Daarentegen schenen Singapore, Filipijnen en Maleisië veel duurder te zijn. Met die gedachte begonnen wij onze reis in Maleisië. Al snel bleek dat deze constatering voor ons niet op ging. Maleisië duur? Echt niet… Op de hoek van de straat kocht je een hele maaltijd voor nog geen euro, vier uurtjes in de bus voor een prikkie en ook de overnachtingen vielen reuze mee. Maar wat kost dat dan, 3 weken backpacken in Maleisië? Wij hielden elke dag netjes een dagboekje bij met de uitgave en dit delen wij graag met jullie.

Vluchten

Het goedkoopste en grootste vliegveld om op te vliegen is Kuala Lumpur. Je hebt natuurlijk nog een aantal andere vliegvelden in Maleisië, maar dit is niet aan te raden. Vanuit Schiphol gaan er dagelijks vluchten naar deze wereldstad. Als je je vlucht ver van tevoren boekt, kun je met een beetje geluk een vlucht tussen de €500,- en €600,- vinden. Hoe langer je wacht, hoe duurder het wordt. Ook kun je er nog voor kiezen om een tussenstop te maken, in Dubai bijvoorbeeld. Dit kan je soms tot wel €100,- schelen, mooi meegenomen dus.

Slapen

De overnachtingen in Maleisië zijn zeer gemiddeld qua prijs. Zo sliepen wij meestal in een guesthouse voor ongeveer een tientje. Soms kozen we ervoor om een goedkope tweepersoonskamer in een hotel te boeken, dan betaalden we zo’n €15,- per nacht. De andere keer kozen we voor een goedkoop hostel en waren we maar €8,- kwijt. Je kunt deze kostenpost natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt. Je hebt in Maleisië ook prachtige resorts inclusief ontbijt en een kamer op het strand, hiervoor betaal je al snel €100,- per nacht. Dit is een keuze die voor iedereen anders is, zelf geven wij niet heel veel om luxe als het gaat om een overnachting.

Eten en drinken

Maleisië is een paradijs als het gaat om eten. Het land staat bekend om de diversiteit van de vele invloeden van verschillende landen. Je kunt er bijvoorbeeld heerlijk Indisch, Maleisisch en Chinees eten. Je kunt op elke hoek van de straat wel een heerlijke maaltijd scoren. Het is niet alleen super lekker, maar ook nog eens spotgoedkoop.

Activiteiten

In Maleisië is genoeg te doen om je te kunnen vermaken zonder dat je daar te veel geld aan uit hoeft te geven. Naast deze activiteiten zijn er natuurlijk ook excursies die wat meer kosten. Je kunt hierin zelf de keuze maken welke betaalde tours/excursies je doet. Over het algemeen zijn deze prijzen niet heel hoog, voor zo’n €15,- tot €25,- kun je al een leuke dag hebben.

Overig

De overige kosten die je in het overzicht ziet zijn eigenlijk alle andere kosten zoals wassen, zonnebrand, souvenirs etc.

Totale kosten voor 3 weken backpacken

Je bent dit artikel natuurlijk niet voor niets gaan lezen. Wat waren wij nou precies kwijt voor 3 weken backpacken in Maleisië? Wij hebben voor jullie elke dag keurig bijgehouden wat ons dagbudget was. Dit hebben wij onderverdeeld in verschillende categorieën. Voor 22 dagen waren wij in totaal €865,85 kwijt. Dit komt neer op een dag budget van €19,60 per persoon per dag. Als wij dit vergelijken met ons dag budget in Thailand komen wij tot de conclusie dat Maleisië dus zeker niet één van de duurste landen in Zuidoost Azië is.

Benieuwd wat ons dag budget van Thailand is geweest? We geven je ook nog wat extra tips & tricks om goedkoop te reizen.

Totaal 2 personen Totaal per persoon per dag
Overnachting €254,50 €5,75
Eten/drinken €355,75 €8
Vervoer €143,80 €3,25
Activiteiten €82,50 €1,85
Overig €29,30 €0,75
Totaal €865,85 €19,60

Halfjaar backpacken & samen reizen

De hier bovengenoemde kosten zijn misschien niet helemaal reëel voor iemand die in zijn eentje drie weken van huis gaat om Maleisië te verkennen. Wij hebben dit land in combinatie met nog vele anderen gedaan en hierdoor hebben wij dus wel wat extra op het budget gelet. Wij zijn in totaal zes maanden weggeweest en moesten dus goed opletten waar we ons geld aan uitgaven. Dit zegt overigens niet dat wij geen leuke dingen en activiteiten hebben gedaan, we hebben zeker genoten en alles gedaan we wilden doen. Ook hebben wij het geluk dat we samen gereisd hebben, dit scheelt zeker in de portemonnee. Dus je nieuwe motto: let’s meet new people!

Wat was jouw dag budget tijdens je reis in Maleisië?
Vind je het een duur land in vergelijking met andere?